KAMERA
Kameraların kullanım amacı çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek olarak monitöre aktarmaktır.Kameralar besleme gerilimi bakımından 220V. Veya 12/24V olarak ayrılırlar. Renkli veya SİYAH-BEYAZ modelleri vardır. Hareketli/sabit – Board/Metal kasa türleri isteğe bağlı kullanılabilir. Hareketli kameralara speed DOME KAMERA denilir. Ayrıca sabit mini dome kamera çeşitleri de vardır. Pan veya pan-tilt motor kullanılarak sabit kameraya hareket verilebilir. Her iki ürünün dahili ve harici ortamlarda kullanılan modelleri vardır. PAN&TİLT motorunu kullanabilmek için (lens kontrollü) kontrol ünitesi kullanmak gerekir. VITEC VPC-308/VPC 309 kullanılan ünitelerdir. PAN tarayıcı için VPC 307 veya VPC 306 kullanılır. Eğer uyumlu ise MATRİX SWITCHER ve MULTIPLEXER gibi cihazlarla kontrol etmek mümkündür. Kamera lensleri Kamera ile görmek istediğimiz bölgenin açısına, dahili/harici ortama, montaj yapılacak yere ve müşteri isteğine göre değişebilir.
Sabit (iris) lenslerin belirli ve sabit ışık seviyesi olması gerekir, genelde iç ortamlarda kullanılır. Manuel (iris) lensler de belirli ve sabit ışık seviyesinde kullanılır, ancak bölge loş bir ortamsa Manuel olarak iris’i ayarlama şansı vardır. Harici ortamlarda ya da harici ortamlara (pencere gibi) bakan bölgeler için oto iris lens kullanılmalıdır, dış ortamlarda ışık seviyesine müdahale edildiğinden video drive tercih edilir.

MONİTÖR
Çeşitli ekipmanlardan gelen video ( ve/veya ses ) sinyalini ekran üzerinde görmemizi sağlar.Siyah-beyaz ve renkli olabilir, ekran büyüklükleri değişebilir. ( 9 /12 / 14 / 17 / 21 / 25 inch (‘’) olabilir. )

 
   
 
Monitör kamera tarafından gönderilen iletilmiş video sinyalini alır ve onu bir katot ışın tüpü (CRT) üzerine yansıtarak bir görüntü oluşturur. İşlev olarak bir televizyona benzemekle birlikte CCTV monitörü daha yüksek çözünürlük (daha iyi resim kalitesi) sağlarÇözünürlük seviyesi kamera ya da monitörün oluşturabildiği toplam yatay satır sayısını ifade eder. Ekrandaki çizgi sayısı ne kadar çoksa video görüntüsü de o kadar iyi ya da nettir. CCTV monitörleri 700 ila 800 çözünürlük çizgisi sağlarken televizyon cihazları ortalama 300 çözünürlük çizgisindedir.Operatör açısından monitörlerin sayısı ve yerleşimi tasarımın ilk aşamalarında dikkatle incelenmelidir. Monitör izleme işlevini etkileyen bir kaç değişik faktör vardır: Monitör boyutu (9 " ve 14" en yaygın boylardır), izleyen kişinin oturduğu yere göre yerleşimleri ve açıları, monitörlerin sayısı ve monitörün kalitesi (çözünürlüğü) her durumda, konsol tasarımında yeterli büyüme imkanı göz önünde tutulmalıdır. Şunu da belirtmek gerekir ki tüm monitörler ısı yayarlar. Monitör ister bir masa üzerinde isterse bir konsolda olsun, yeterli havalandırma ve soğutma muhakkak sağlanmalıdır.CCTV sistemlerinin büyük çoğunluğu hem tahsisi edilmiş monitörleri hem de çağrı yani değiştirilebilir monitörleri kullanırlar. Tahsisi edilmiş bir monitör sadece tek bir kameradan alınan görüntüleri gösterir. Çağrı monitörü ya da değiştirilebilir monitör ise operatörün monitör üzerinde farklı kameraları "çağırmasını" ya da birinden ötekine geçmesini mümkün kılar. Genel olarak, çağrı/ değiştirilebilir monitörler tahsisi edilmiş monitörlerden daha büyüktür ve operatörün kamera görüntülerini daha ayrıntılı olarak incelemesini sağlarlar. Çağrı monitörleri/ değiştirilebilir monitörlerin kullanımı için bazı video değiştirme devre anahtarları gereklidir.
SWITCHER (SEÇİCİ)
Kelime anlamı olarak seçici/değiştirici denilebilir. Birden fazla kamerayı manual veya otomatik olarak ekranda görmemizi sağlar. Renk ayırımı yoktur. Sesli modelleri de vardır. Ancak kameralardan gelen ses kalitesine bağlı olarak (özellikle sesin yoğun olduğu bölgelerde) sesli model switcherlar ses bakımından istenileni verememektedir. CCTV sisteminde sesleri bir arada toplayan tek ekipmandır.
QUAD (BÖLÜCÜ)
Kelime anlamı olarak aynı ekranda 4 kamerayı seyretmek denilebilir. Aynı anda 4 kamerayı veya 4+4 şeklinde bir monitörden seyredebiliriz. Video kayıt cihazı bağlanarak kayıt yapılabilir ancak, kayıt ne şekilde alınmışsa gösterim de aynı olacaktır. Ancak VCR out çıkışı QUAD görüntülü ise kullanımdan bağımsız QUAD kaydı yapılabilir, ama playback olarak görüntüye müdahale şansı yoktur.
VİDEO KAYIT CİHAZI (TİME-LAPSE)
Kelime anlamı olarak zaman atlamalı kayıt cihazı denilebilir. Özellikle güvenlik 
sistemlerinde tercih sebebidir. 3-12-24-48-72-120-168-240-360-480-600-720-960 saat aralıklı kayıt kullanılan modele yapılabilir. Kullanılan markaya göre farklı saat uygulamaları olabilir. 84/64 saat gibi..
Bütün kayıt cihazları renklidir, 24 saate kadar ses kaydı yapılabilir. 3 saatle 960 saat arası zaman atlamalı kayıt yapabilen Time-Lapse vardır. REAL-TIME (Gerçek zaman) olarak 9 saat kayıt yapabilen kayıt cihazı vardır. Yapılan kayıt 24 saate kadar sesli olabilir. Model farklılığına göre ani kayıt kontrolü,otomatik kafa temizleme özellikleri vardır. ALARM girişleri sayesinde diğer, CCTV ekipmanlarından gelen alarm bilgileri doğrultusunda alarm durumunda kayda geçebilir.
MULTIPLEXER CİHAZI
Aynı anda 16 kamerayı seyretmek ve/veya kaydetmek istendiğinde kullanılır.Yapı itibari ile ses sistemi yoktur. Kayıtla ilgili olan SİMPLEX-DUBLEX ve TRİPLEX özellikli olabilirler.SİMPLEX : Kayıt sırasında yapılan ekran bölme,pencereli görüntü seçme gibi tüm hareketler playback durumunda aynen görülür. Ancak bazı modellerde bulunan QUAD çıkışı kullanılarak kullanımdan bağımsız QUAD tipli kayıt yapılabilir. DUBLEX : Kayıt izlemeden ve kullanımdan bağımsızdır. Kayıt görüntüleri tek veya pencereli seyredilebilir. TRİPLEX : Bu yeni bir özelliktir. Normal görüntü seyredilirken istenen kameraların kayıt görüntüsü seyredilebilir, ya da kayıt seyredilirken pencereli ekranda istenen kamera seyredilebilir.Renkli veya siyah-beyaz türleri vardır. Model farklılıklarına göre değişik özelliklerbulunabilir. Genel kullanım amaçlı özellikler hemen hemen tüm modellerde vardır.
EKRANDA TARİH ve KAMERA İSMİ GÖREBİLME ALARM GİRİŞ/ÇIKIŞI :
Video motion gibi cihazlardan gelen alarm bilgileri ALARM girişlerine bağlanır, alarm çıkışı ise TIME-LAPSE veya SİREN olabilir. KAYIT İZLERKEN GÖRÜNTÜ DONDURMA/ DIGITAL ZOOM YAPMA. AYARLANABİLİR KAZANÇ KONTROLÜ (EP 4 BDX BW ) VİDEO LOSS UYARICI (Kamera görüntüsü sinyal olarak gittiğinde ekran üzerinde ‘’VİDEOLOSS” ve BUZZER sesli uyarı.) ACTIVITY DETECTION: Sabit kameralar görüntüleri kullanılır. Varsa MULTIPLEXER’ ın bu (motıon) özelliği aktif edilerek görüntüde olan değişiklikler ekrana MOTION ALARM olarak görülür, alarm esnasında görüntüler ekrana düşebilir.
MATRİX SWITCHER
Birden fazla bağımsız kullanıcı gerektiren durumlarda kullanılır. SES SİSTEMİ YOKTUR. Kamera giriş sayısı ve monitör çıkış/kullanıcı sayıları model farklılığına göre değişebilir.
VIDEO MOTION
Multıplexer cihazında belirtilen ACTIVITY DETECTION özelliğinin gelişmiş hali olarak tanımlanabilir. Genelde harici güvenlik ortamında kullanılır. Güvenlik uygulaması yapılan bölgedeki kameraların görüntüsünün değişmesi durumunda ekrana uyarı verir. Örneğin bölgede çit olsun, çit bölgesinin işaretlenen kısmında bir hareket olursa (kuş, kedi, insan, yaprak kımıldaması) alarm verir. Kamerada görülen bölgelerin hassasiyeti kısılabilir veya istenmeyen bölge işaretlenmeyebilir. İşaretlenen bölgede bir hareket olursa,(örneğin kuşun yürümesi) bu hareketi takip eder.
SABİT YA DA PTZ KAMERALAR
CCTV kameraları sabit olabileceği gibi hareketli de (PZT) olabilirler. Sabit kameralar sabit bir zemin üzerine monte edilirler ve operatörün komutlarıyla hareket ettirilmeleri mümkün değildir. PTZ kameralar ise motorla hareket ettirilir ve sağa, sola, yukarı aşağı hareket edebilir ya da yakın veya uzak çekim için zoom yapabilir. Bir kameranın muhafazası kamera ve merceklerini dışarıdan verilecek zararlardan ve çevre koşullarından korur. Ayrıca, kamera tesisatının görünümüne katkıda bulunur ve teçhizatın göze çarpmasını önler. Tüm dış mekan kameralarında şu ya da bu tür bir muhafaza gereklidir. Ulusal Elektrik İmalatçıları Birliği (NEMA) kamera muhafazalarını çevre koşullarına dayanıklılıklarına göre derecelendirmektedir. Soğuk, sıcak, toz, kir ya da diğer çevre zararlarından korunmak kameradan optimum performans alabilmek ve kullanım ömrünün uzun olması için zorunludur. Kameralar 1, 2/3, 1/2, 1/3 ya da ¥ gibi çeşitli formatlarda olabilir. Bu ölçüler kamera görüntüleyicisinin genel olarak kullanılabilir olan büyüklüğünü gösterir. Genelde, kameranın formatı mercek formatına uygun olmalıdır. Örneğin, yarım inçlik bir kamerada yarım inç mercekler uygulanmalıdır. Günümüzde, tasarımdaki gelişmeler sayesinde daha küçük formatlarda yüksek kaliteli görüntüler elde etmek mümkün olmaktadır.
Dome Kameralar
Bir çok PTZ kameralar dome adı verilen koyu renkli Pleksiglas muhafazalar içinde saklanmaktadır. Dome kameralar hemen hemen her mağazada ve bir çok sınai ve ticari kuruluşta, hastanede, okul ve resmi binada uygulanmaktadır. Bu tip kameralar estetiğe önem verilen yerlerde özellikle rağbet görmektedir.
Dome kameraların başlıca üç avantajı vardır:
1. Caydırıcılık - Dome kameralar şüpheli şahısların kameraların nerede bulunduğunu anlamasını hemen hemen tümüyle imkansız hale getirmektedir. Suç işlemeyi düşünen şahıslar kamera gözetimi altında olup olmadıklarını bu sayede anlayamamaktadır.
2. Ekonomi- kamera, mercek ve hareket ettirici birime haiz dome kameralar aynı görüntüde ama içi boş süslemelerle gizlenebilmektedir. Sonuçta çok daha az maliyetler görünürde daha fazla kamera denetimi intibaı verilebilmektedir.
3. Estetik görünüm - Açıkta bulunan bir kamera, mercek, hareket ettirme - kaydırma ünitesi ve bunlara bağlanan teller göze hitap etmemektedir. Bir dome kamera daha estetik olmakta ve işyeri ya da büro ortamının iç tasarımına ters düşmemektedir.
Bir dome kamera dome etrafına cilalı ya da buzlu bir cam avize yerleştirmek suretiyle daha da gizlenebilir. Bu yapıldığı takdirde, avize bir güneş gözlüğü işlevi görmekte ve merceğe ulaşan ışık miktarını azaltarak kamera tarafından yakalanan renk netliğini etkilemektedir.
MERCEKLER (LENSLER)
Mercekler bir CCTV sistemin tasarımında önemli bir rol oynamaktadır. Merceklerin temel işlevi bir alandan yansıyan ışığı toplamak ve kameranın görüntüleyici ünitesinde net, berrak bir görüntü odaklamaktır. Genellikle, bir mercekten geçen ışık ne kadar fazlaysa resim kalitesi de o kadar yüksek olmaktadır.Mercek seçimi özelikle çok önemlidir, çünkü görüntüleyicide oluşacak olan resmin boyutunu, şeklini ve netliğini doğrudan etkilemektedir. Alana olan mesafe, odak uzaklığı, arzulanan görüş alanı, ışıklandırma ve format gibi faktörlerde kamera görüntüleyicisi üzerindeki görüntünün boyutunu ve netliğini etkilemektedir.
GÖRÜŞ ALANI
Görüş alanı belirli bir mercek tarafından oluşturulan resim boyutu (en ve boy), kamera görüntüleyici boyutu ve nesneye olan mesafenin bileşimidir. Eğer, görüş alanı uygun değilse görüş alanını arttırmak azaltmak için farklı bir mercek (örneğin geniş açılı mercek, tele, vb.) kullanmanız gerekebilir. İstenilen bir görüş alanı oluşturmak için gerekli olan uygun görüntüleyici boyutu, mercek ve mesafe bileşimlerini hesaplamakta kullanılan tablolar mevcuttur.Kamera mercekleri temel olarak iki türe ayrılabilir : sabit odaklı mercekler ve değişken odaklı mercekler (ya da zoom mercekleri). Sabit odaklı bir mercek sabit odak uzaklığına, sahiptir, değişken odaklı bir mercek ise odak uzaklığını değiştirebilir. Odak uzaklığı merceğin optik merkezînden merceğin arkasında bulunan bir odak noktasına olan uzaklıktır. Bu uzaklık mercek üzerinde (milimetre cinsinden) yazılıdır ve mercek tarafından oluşturulan görüş alanını ifade eder.
Sabit odaklı merceklerin geniş, orta ve dar görüş alanı bulunan tipleri mevcuttur. "Normal" odak uzunluğuna sahip bir mercek insan gözü tarafından oluşturulan görüş alanını yakınlaştıran bir resim üretir. Geniş açılı bir mercek kısa bir odak uzaklığına sahiptir, bir telefoto mercek ise uzun bir odak uzaklığına sahiptir. Belirli bir görüş alanı için sabit bir mercek seçerken görüş alanını değiştirmek istediğinizde merceği değiştirmeniz gerekeceğini akılda tutmalısınız.
Hem geniş sahneler hem de yakın çekimler gerekli olduğunda en iyi seçim bir değişken odaklı ya da zoom mercektir. Bir zoom mercek odak uzaklığını geniş açıdan telefotoya değiştiren ama bu arada odağı kameranın görüntüleyicisi üzerinde tutan mercek unsurlarının bir bileşimidir. Bu sayede, görüş açısını tek bir mercekle geniş, orta ve dar açılar arasında değiştirmeniz mümkün olur.
VIDEO DİSTRİBÜTÖR (dağıtıcı )
Bir Kameranın görüntüsünün birden fazla monitöre kayıpsız olarak gönderilmesi istendiğinde mesafeler kısa iken görüntü ilk monitöre girilip sonra ikinci monitöre loop yapılabilir ama kablo mesafeleri ve monitör sayısı arttığında işaretin zayıflamasını engellemek için video distribütör kullanmak gerekir.Distribütörler 1 giriş 4 çıkış veya 2 giriş 4 çıkış olabilir.
MUHAFAZA (HOUSING)
Kameralar dahili ve harici mekanlarda görünüm açısından toza, dumana, suya veya insanların müdahalelerinden korunmak için housing denilen koruyucu muhafazalar içine konulur. Dahili mekanlarda kullanılan housinglerde herhangi bir aksesuar bulunmayabilir.Harici housinglerde ise güneş ışıklarına karşı güneş siperliği (sun shield) ısıtıcı fan bulunabilir. Housinglerin hangi ortamda kullanılacağı koruma sınıf(index of protection-IP) denen şartlara bağlıdır. Örneğin; IP65 korumasına sahip bir housing içine hiçbir şekilde toz girmez ve sert yağmur karşısında içine su sızdırmaz.
PAN&TILT
Tarayıcılar kameralara sadece yatay olarak hareket vermek için kullanılırlar Dahili ve harici modelleri bulunur 5 derece/saniye hızında dönebilir dönüş açısı ayarlanabilir ve oto-pan yapabilir Kendisine uyumlu kontrol ünitesi ile kullanılmalıdır.Kameraya hem yatay hem de dikey hareket vermek için kullanılır. Dahili ve harici modelleri mevcuttur. 350 derece yatay 90 derece dikey hareket edebilir, Dönüş açıları ayarlanabilir, oto-pan yapabilir. 6 derece/saniye hızında döner kendisine uyumlu kontrol ünitesi ile kullanılmalıdır .
Görüntü İletim Koaksiyel Kablo
Bir koaksiyel kablo, kamera ile monitör arasında sürekli bir fiziki bağlantı - ya da kapalı devre- sağlayan bir kablodur. Bu kablo yakındaki herhangi bir elektronik cihaz ya da elektrik kablolarından gelebilecek olan enterferansı en aza indirmek için kaplanmıştır. Gerek geleneksel CCTV sistemleri gerekse günümüzdeki pek çok uygulama için bu görece kısa mesafelerde sinyal iletiminin en yaygın ve en ekonomik yöntemidir.